Eskilstuna kommun sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Eskilstuna kommuns tjänster godkänner du detta.
Läs mer om cookies och personuppgifter

Jag förstår

2012 var vi Årets Återvinningskommun

Du kan prenumerera på uppdateringar på den här sidan

 Optisk avfallssortering
Foto: Lisbet Skärstam
 
Eskilstuna har fått utmärkelsen Årets Återvinningskommun i Sverige. Som första återvinningsbolag i hela EU har Eskilstuna Energi & Miljö AB infört optisk färgsortering av sex fraktioner - en unik och innovativ återvinningsmodell för hushållsavfall.

Utnämningen och prisutdelningen genomfördes under återvinningsgalan 1 december 2012 på Nalen i Stockholm. En stolt Jörgen Björnfot, affärsområdeschef för Återvinning på Eskilstuna Energi och Miljö AB, tog emot priset under kvällen.
– Jag tycker att det är fantastiskt kul och det känns väldigt bra att Eskilstuna är årets återvinningskommun. Eskilstuna har en unik återvinningsanläggning I världsklass och i mina ögon världens bästa medarbetare. Jag känner mig stolt, säger Jörgen.

Juryns Motivering

”Årets återvinningskommun ska enligt tävlingskriterierna ha effektiviserat förutsättningarna för att återvinna avfall i allmänhet och producentansvarsmaterial i synnerhet. Årets vinnare har verkat genom pragmatiska lösningar och i samförståndstankar. Kommunen har på ett unikt och innovativt sätt tagit hand om invånarnas avfall, och satsat på viktiga återkopplingar som information och statistik. Årets återvinningskommun har satt sorteringen i fokus och därigenom bidragit till att öka materialåtervinningen och samtidigt kunnat hålla en god materialkvalité. Årets återvinningskommun: Eskilstuna.”

Återvinningsgalan, som startade 2009, är sprungen ur Sveriges tyngsta miljöpris Swedish Recycling Award. I år är det tredje gången som galan arrangeras av Recycling & Miljöteknik.