Ansöka om god man eller förvaltare

Personer som behöver hjälp med att bevaka sina juridiska, ekonomiska och personliga intressen kan, under vissa förutsättningar, få hjälp av en god man.

Det kan till exempel handla om att betala räkningar och bevaka så att personen har ett bra boende och får de insatser och bidrag som den har rätt till och behöver.

För att få en god man ska personens hjälpbehov inte kunna tillgodoses på ett annat sätt som är mindre ingripande. Längre ner på sidan kan du ta del av exempel på mindre ingripande åtgärder än godmanskap.

Skyldighet att anmäla behov av god man

Enligt lag är vissa verksamheter skyldiga att anmäla till överförmyndarnämnden om de ser att en person har behov av en ställföreträdare (god man eller förvaltare).

Vi har tagit fram ett dokument för verksamhet som är skyldig att anmäla behov av ställföreträdare. Dokumentet ska ses som ett stöd i hur du bör gå till väga.

Du beställer dokumentet genom att fylla i nedan formulär. När du fyllt i formuläret och angivit din e-post-adress får du ett mejl i retur där dokumentet finns med som en bifogad fil.


Ansökan

Du kan antingen ansöka själv eller låta en nära anhörig söka åt dig. Följ instruktionerna nedan. Ifylld ansökan skickas sedan till Eskilstuna tingsrätt.

En god man eller en förvaltare företräder dig som behöver hjälp med att bevaka dina juridiska, ekonomiska och personliga intressen. Det kan till exempel handla om att se till att dina räkningar blir betalda, att du har ett bra boende och att du får de insatser och bidrag som du har rätt till och behöver.

Till ansökan ska du bifoga handlingar som styrker behovet av hjälp, till exempel social­tjänst­utredning, skrivelse från kurator eller biståndshandläggare. I de flesta ärenden behövs ett läkarintyg angående anordnande av god man. När det gäller förvaltarskap krävs alltid ett läkarintyg angående anordnande av förvaltarskap.

Om du har förslag på vem som ska vara din gode man eller förvaltare anger du det i ansökan.

God man, formulär för egen ansökan till tingsrätten Pdf, 308 kB.

Till ansökan ska du bifoga handlingar som styrker behovet av hjälp, till exempel social­tjänst­utredning, skrivelse från kurator eller biståndshandläggare. I de flesta ärenden behövs ett läkarintyg angående anordnande av god man. När det gäller förvaltarskap krävs alltid ett läkarintyg angående anordnande av förvaltarskap.

Om du har förslag på vem som ska vara god man eller förvaltare anger du det i ansökan.

God man, formulär ansökan för anhörig till tingsrätten Pdf, 271 kB.

Kommunalnämnd med ansvar för socialtjänst respektive LSS och verksamhetschef inom hälso- och sjukvården kan anmäla/underrätta överförmyndarnämnden när en intagen person kan antas behöva en god man eller förvaltare enligt (4 kap. 3 § förordning (2017:80). Sådan anmälan/underrättelse kan göras på nedanstående blankett under förutsättning att personen som avses är folkbokförd i Eskilstuna eller Strängnäs kommun.

Anmälan till Överförmyndarnämnden Pdf, 233 kB.

Alternativ till god man eller förvaltare

För att få en god man ska den enskildes hjälpbehov inte kunna tillgodoses på ett annat sätt som är mindre ingripande. Här kan du ta del av exempel på mindre ingripande åtgärder än godmanskap.

Om du är nära anhörig till en person över 18 år som inte längre kan företräda sig själv, får du företräda hen i enklare vardagssituationer.

Det innebär att du, för personens räkning, till exempel kan betala räkningar, teckna hemförsäkring, ansöka om bidrag och handla vissa saker. Du kan även ansöka om andra stödinsatser som exempelvis hemtjänst och anmäla behov av vård- och omsorgsboende.

Du får inte köpa eller sälja fastighet eller bostadsrätt, köpa aktier, ge gåvor eller processa i domstol. För att hantera sådana ärenden behövs en god man eller förvaltare.

Här kan du läsa mer:

En framtidsfullmakt kan vara ett alternativ till god man. Framtidsfullmakten innebär att du själv utser en person som i framtiden ska företräda dig om du inte längre kan göra det själv. För att en framtidsfullmakt ska gälla måste vissa förutsättningar vara uppfyllda. Du måste förstå vad du gör när du skriver framtidsfullmakten.

Framtidsfullmakten har samma formkrav som ett testamente. Den ska vara skriftlig, underskriven och bevittnad av två personer.

Framtidsfullmakten är en privat överenskommelse och överförmyndarkontoret har varken blanketter eller synpunkter på hur den ska se ut eller vad den ska omfatta.

En framtidsfullmakt gäller inte när en person har god man eller förvaltare.

Här kan du läsa mer.

Frågor och svar

  • Svar:

    Det finns tre områden som en god man kan hjälpa dig med: bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. I vissa fall är bara ett område aktuellt, i andra fall kan du få hjälp med två eller alla tre.

    Bevaka rätt

    Att bevaka rätt betyder att en god man hjälper dig vid kontakt med myndigheter. Det kan handla om ansökningar till särskilt boende, bostadstillägg och handikappersättning, eller att bevaka dina intressen vid till exempel bouppteckning, arvskifte eller försäljning av bostad.

    Förvalta egendom

    Att förvalta egendom innebär att en god man sköter din dagliga ekonomi. Det kan till exempel vara att hantera pensioner och bidrag, betala räkningar, sköta sparkapital och fördela fickpengar.

    Sörja för person

    Att sörja för din person innebär att en god man hjälper dig att få nytta av dina pengar. En god man ordnar så att du får den omvårdnad som du behöver, ser till att tillvaron är så trivsam som möjligt och uppmärksammar dina behov av sociala kontakter och meningsfulla aktiviteter.

  • Svar:

    Den som är god man har rätt till ett skäligt arvode. Det är dina inkomster, till exempel lön, pension eller aktivitetsersättning, som avgör om det är du eller kommunen som betalar. Om du har en inkomst som överstiger 2,65 basbelopp (motsvarande 127 995 kronor 2022) eller har tillgångar som överstiger 2 basbelopp (motsvarande 96 600 kronor 2022) betalar du själv.

    Till grund för bedömningen används redogörelsen som lämnas in tillsammans med årsräkningen eller sluträkningen. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tagit fram riktlinjer hur arvodet ska bedömas. Arvodet är ett schablonbelopp vars storlek beror på hur omfattande ditt uppdrag varit.

  • Svar:

    Det går inte att säga generellt hur lång tid det tar. Det beror på hur många gode män det finns, och till exempel handläggningstiden hos överförmyndarkontoret och tingsrätten. Det är vanligt att ett ärende kan ta sex månader, men det kan också gå snabbare eller ta längre tid.

Överförmyndarkontorets kontaktuppgifter/telefontider

Telefon:

  • Telefontider (dag före röd dag och klämdag är telefontiden stängd)

    Under sommarveckor 25 - 32 ser våra telefontider ut enligt följande:

    • måndag, onsdag och fredag kl.10.00-11.00

    Telefontider för myndigheter

    • Måndag-fredag kl. 8.30-15.00 (lunchstängt mellan kl. 12.00-13.00)

    När du ringer till oss kommer du höra följande knappval:

    • För frågor om årsräkning välj knappval 1
    • För frågor om ärenden välj knappval 2
    • För frågor om e-tjänster, information och blanketter välj knappval 3
    • Ringer du från en myndighet välj knappval 4
  • Post

    Överförmyndarkontoret har egen brevlåda hos Eskilstuna direkt på Värjans entréplan. Har du handlingar som ska till oss går det bra att lägga dessa i den brevlådan (OBS! Det är inte den gråa brevlådan som står utanför Värjan).

Besöksadress

Postadress

Eskilstuna kommun
Överförmyndarkontoret
631 86 Eskilstuna

Öppettider

Besökstid

Besök bokas med en handläggare via telefon eller e-post. Du kan boka tid både i Eskilstuna och Strängnäs.

Uppdaterad: 23 april 2024