Stöd till dig som är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck

Hedersrelaterat våld och förtryck innebär att personer, främst flickor och kvinnor men även pojkar och män, utsätts för förtryck, kontroll och olika former av våld av sin familj men kanske även från släktmedlemmar. Familjen och släktens heder är det som är viktigast och därför är det viktigt att alla familjemedlemmar följer reglerna så att inte hedern blir skadad och familjen får skam över sig.

Är du utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck kan det innebära att du blir bevakad och kontrollerad av en familjemedlem när du inte är hemma. Du kanske inte får sätta på dig vilka kläder du vill eller ha vilka vänner du vill. Du får kanske inte vara ute när eller vart du vill utan måste alltid ha någon med dig.

Känner du igen dig i det här? Kontakta StoppCenter för att få hjälp om du är över 18 år. Är du under 18 år eller om du vill anmäla oro för någon som är under 18 år vänder du dig till socialförvaltningens mottagningsenhet.

Läs om vad hedersrelaterat våld och förtryck kan innebära

Hedersrelaterat våld och förtryck innebär att personer, främst flickor och kvinnor men även pojkar och män, utsätts för förtryck, kontroll och olika former av våld av sin familj men kanske även från släktmedlemmar. Familjen och släktens heder är det som är viktigast och därför är det viktigt att alla familjemedlemmar följer reglerna så att inte hedern blir skadad och familjen får skam över sig.

Att bli utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck kan innebära att du blir bevakad och kontrollerad av en familjemedlem när du inte är hemma. Du kanske inte får sätta på dig vilka kläder du vill eller ha vilka vänner du vill. Du får kanske inte vara ute när eller vart du vill utan måste alltid ha någon med dig. Det kan betyda att allt du gör eller vill göra måste du fråga om lov först eftersom du själv inte får bestämma om ditt eget liv.

Att du är oskuld innan du gifter dig är mycket viktigt för familjen och släkten. Du får inte ha pojkvän innan äktenskap om du lever under hedersförtryck. Familjen kommer kanske till och med bestämma när och med vem du ska gifta dig med. Lever du under hedersförtryck får du kanske inte utbilda dig vidare efter årskurs 9 eller gymnasiet. Du får kanske inte välja din utbildning på gymnasiet, högskolan eller universitetet.

Tänk på att du som blir utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck kan bli utsatt för olika former av våld från olika familjemedlemmar. En familjemedlem kanske är den som bevakar och kontrollerar dig medan en annan kanske är den som bestraffar dig på något sätt eller till och med slår dig om du bryter mot familjens regler. Du kan bli utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck av dina föräldrar, dina syskon, mor- och farföräldrar, make, svärföräldrar, kusiner eller andra släktmedlemmar på olika sätt.

Alla föräldrar har ett ansvar att vägleda, uppfostra och hjälpa sina barn under uppväxten men när man är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck handlar det inte om ett sunt föräldraansvar. Hedersrelaterat våld och förtryck handlar om när den sunda omtanken blir till en skadlig och förtryckande uppfostran som också är mycket kontrollerande. Detta förtryck, kontroll och bestämmandet över barnet, ungdomen och till och med över en person som är över 18 år är överdriven och skadlig för personen. Detta leder oftast till att den som är utsatt inte får bestämma något över sitt eget liv.

Känner du igen dig i beskrivningen? Kontakta StoppCenter för att få hjälp.

Kärleken är fri är en stödchatt till för dig som är ung och vill ha stöd och råd kring hedersrelaterade frågor. Stödchatt - Kärleken är fri

Du kan även läsa mer om hedersrelaterat våld och förtryck på hedersfortryck.se

StoppCenter och socialförvaltningens mottagningsenhet

Om du är i en akut och farlig situation och behöver hjälp – ring 112

 

Om du är i en allvarlig situation och kan behöva skydd eller om du behöver rådgivning kring din situation så ska du kontakta oss. Vi gör tillsammans med dig en hot- och riskbedömning av läget just nu och hjälper dig i kontakt med sjukvård, polis och andra myndigheter.

Telefon:

  • Över 18 år: 016-710 10 00. Be att bli kopplad till StoppCenter.

    Telefontider: Helgfria vardagar: Måndag, tisdag, torsdag och fredag kl. 9.00–12.00 och kl. 13.00–16.00. Onsdag kl. 13.00–16.00.

  •  

    Under 18 år eller om du vill anmäla oro för någon som är under 18 år: 016-710 10 00. Be att bli kopplad till socialförvaltningens mottagningsenheten.

    Telefontider: Helgfria vardagar: Måndag, tisdag, onsdag och fredag kl. 10.00–12.00. Torsdag kl. 13.00–15.00.

    Telefontider för yrkesgrupper med anmälningsplikt: Måndag, tisdag, onsdag och fredag kl. 8.30–12.00 och kl. 13.00–16.00. Torsdagar kl. 13.00–16.00.

     

    När telefontiderna är stängda kan ni kontakta oss via e-post eller via våra e-tjänster.

Uppdaterad: 20 mars 2024