Belysning

Här hittar du aktuell status och frågor och svar om belysning som kommunen ansvarar för.

Eskilstuna kommun förvaltar cirka 24 000 offentliga armaturer monterade på cirka 21 000 stolpar, fasader, linspann, i mark, och infällda i staket, räcken, broar, tunnlar med mera. Innan dess var det Eskilstuna Energi & Miljö som ansvarade för belysningen. Cirka 25 procent av armaturerna och lamporna är LED av olika ålder och typ. De flesta hanteras med ett centralt styrsystem som låter oss tända, släcka, dimra och mäta belysningen.

Tändning och släckning initieras via en ljussensor. Det gör att det under vår och höst, då vädret varierar mer, kan upplevas att belysningen tänds eller släcks för sent eller för tidigt. Anledningen är att ljussensorn som sitter på ett ställe, kanske inte exakt motsvarar ljuset i hela kommunen. Det kan vara molnigt på en plats och soligt på en annan. Vid tänder när vår ljussensor mäter 5 lux och släcker när den mäter 10 lux.

Kommunen har också enstaka platser med andra styrsystem: DMX-styrning, AirGlow, lokala ljusreläer och astrour.

Aktuell status

Vi byter ut befintlig belysning på Fristadstorget till LED-belysning. Arbetet beräknas pågå maj – oktober 2024.

Frågor och svar

  • Svar:

    Det finns flera sätt.

    • Via appen Eskilstuna Direkt, felanmälan
    • Via felanmälan på eskilstuna.se
    • Via Eskilstuna Direkt, 016-710 10 00, knappval 3 (Bygg, miljö, gator och parker)

    Kommunen finns på andra kanaler som Facebook, Instagram och LinkedIn men där tar vi inte emot felanmälningar.

  • Svar:

    Vi lagar enstaka lampor inom tre arbetsdagar om det inte beror på svårare fel. För att kunna laga lampor behöver vi få vetskap om felen. Därför är det viktigt att du anmäler trasig belysning. Om det är flera lampor som är trasiga, lagar vi det oftast på kortare tid. Påkörda stolpar, skåp och synliga kablar ska felsäkras inom en timme från vår kännedom.

  • Svar:

    Det är alltid väghållaren som ansvarar för att belysa vägen. I vissa fall ansvarar kommunen för belysningen på enskilda vägar och statliga vägar, men det är i grunden väghållarens ansvar att belysa vägen. På Eskilstunakartan kan du se de olika väghållarnas områden.

    Eskilstuna kommun har ett ramavtal om drift och underhåll av gatubelysning med Vattenfall AB. Det innebär att kommunens tjänstemän beställer driftåtgärder av dem, när vi fått en felanmälan och när vi behöver göra planerade insatser.

  • Svar:

    • Ibland kan det vara kabelfel som inte går att åtgärda på grund av tjäle eller andra orsaker. Vi samlar sådana åtgärder till en lista att utföra när det är genomförbart.
    • Det kan vara så att du anmält en gatlykta som inte tillhör kommunen eller behöver utredas. Då försöker vi hitta ägaren och lämna över anmälan.
    • Det kan vara lång leveranstid för reservdelar.
  • Svar:

    Det kan bero på flera saker:

    • Strömavbrott
    • Avgrävda ledningar
    • Säkringsfel

    När vi får reda på felen så analyserar, prioriterar och planerar åtgärd

  • Svar:

    Oftast lyser lamporna för att vår entreprenör utför kontroller och åtgärder. Vid dessa tillfällen släcks belysningen efter utfört arbete eller automatiskt efter 90 minuter.

    Det kan hända att lamporna lyser en hel helg. Då kan det vara ett svårlöst kabelfel som gör att vi anser det bättre att lamporna lyser dygnet runt, än att de är släckta när det är mörkt.

  • Svar:

    Sedan 2005 förvaltar Eskilstuna kommun cirka 24000 offentliga armaturer monterade på 21000 stolpar, fasader, linspann, i mark, och infällda i staket, räcken, broar, tunnlar med mera. Innan dess var det Eskilstuna Energi och Miljö. Cirka 25% av dessa är LED av olika ålder. De flesta hanteras med ett centralt styrsystem som låter oss tända, släcka, dimra och mäta belysningen. Alla uppkopplade ljuspunkter ingår i systemets MESH-funktion.

    Vi kan också ansluta olika sensorer för närvaro och luftkvalitet med mera. Tändning och släckning initieras via en ljussensor. Kommunen har också enstaka platser med andra styrsystem: DMX-styrning, AirGlow, ljusrelä och astrour.

  • Svar:

    För att kunna byta armatur/lampa på stolpen behöver vi komma åt stolpens lucka för det är där vi kopplar ur och i strömmen till armaturen. Därför har du fått lappen.

    Vad ska jag göra?

    Om din växtlighet hänger utanför din fastighetsgräns så behöver du beskära så vi kan komma åt stolpens lucka. Den som ska utföra arbetet innanför stolpluckan, behöver ha ungefär axelbredds öppning i växtligheten för att nå fram med verktyg och kunna se sina händer och kablage under arbetet.

    Varför beskär inte kommunen åt mig?

    Kommunen beskär inte åt privatpersoner för att vi inte ska bli ersättningsskyldiga vid eventuella fel. Fastighetsägare är skyldiga att hålla sin växtlighet innanför fastigheten av flera anledningar.

    När ska jag beskära?

    Det bör vara utfört inom två veckor från det att du fick lappen. Det finns ju vissa tider på året som anses bättre för beskärning men det aktuella behovet är oftast ett litet ingrepp än om du väntar.

  • Svar:

    Gatubelysningen är inte dimensionerad för det, plus att kommunens organisation inte är rustad för att hantera de extra kraven på elsäkerhet, betalning och service. Andra kommuner som bjudit på el för elbilsladdning har tvingats sluta med det av lagliga skäl.

  • Svar:

    Hösten 2022 var elpriserna höga, så förvaltningen fick i uppdrag att se hur vi kunde minska förbrukning och minska belastningen på elnätet. Vi släckte först varannan lampa och sedan bytte vi till var tredje lampa. Men Trafikverkets råd är att försöka ha en jämn och inte ”blinkande” belysningslösning. Därför valde vi att släcka helt på dessa sträckor som:

    • ligger över öppna fält med djurliv som mår bättre utan belysning
    • trafikeras främst av fordon med egna lampor
    • har egen belysning för oskyddade trafikanter på gång-, cykel- och mopedbanorna.
    • har en gammal och energiintensiv anläggning som skulle ge relativt stor effekt på förbrukning om vi släckte lamporna

    Resultatet av testet visar att vi sparade cirka 45 000 kWh och cirka 51 000 kr under testets 18 månader, helt enligt vår beräkning. Vi har dessutom fått färre incidenter rapporterade på sträckan under denna tid jämfört med motsvarande tidsperiod innan nedsläckningen.

    Nu har vi beslutat att vi byter armaturerna till energieffektiva armaturer och tänder upp till hösten 2024.

  • Svar:

    Skicka in ditt förslag till kommunen via vår e-tjänst.

  • Svar:

    Kommunens styrsystem för gatubelysning är under utveckling och en viktig del av det systemet är larmhantering vid fel. I samband med byte till moderna LED-armaturer väljer vi i första hand armaturmodeller och lösningar som själva kan larma vid fel.

  • Svar:

    Kommunen har i uppdrag att belysa kommunala vägar och gator. På vissa platser har kommunen ansvar för belysningsanläggningen sedan tidigare, men ansvaret för att belysa en plats ligger på väghållaren.

    I de fall vi inte har huvudansvaret för belysning och kommunen inte ser eget intresse kommer vi att riva eller lämna över till väghållaren. Några av de förhållanden som påverkar dessa driftbeslut är:

    • Om vi har förlorat strömförsörjningen av någon anledning så utreder vi det
    • Är en insats proportionerlig till resultatet
    • Har vi el-abonnemang för strömförsörjning
    • Är belysningen dokumenterad i vårt anläggningsregister
    • Matchar anläggningen kraven i Trafikverkets regelverk VGU (Vägar och gators utformning)
    • Har vi eller kan vi få rådighet över platsen
    • Har kommunen något utökat intresse på platsen, till exempel en skola
  • Svar:

    Vi har några lekplatser med armatur och anpassad stolpe för denna lösning och närvarostyrning. Det är på platser där vi har svårt att få fram ström på ett bra och proportionerligt sätt. Än så länge har vi inte hittat någon lösning som är tillräckligt bra och kostnadseffektiv för gatubelysning på gator för fordonstrafik.

  • Svar:

    Eskilstuna kommun arbetar med ett större uppdrag att byta all belysning till LED. Det har gjorts i flera villaområden samt gång- och cykelbanor. Under 2024 kommer vi att byta på de större infartslederna och andra platser med stora energiuttag. Kommande år ska vi jobba extra mycket med att byta de ljuskällor och armaturtyper som ska fasas ut enligt direktiv från EU och Energimyndigheten.

  • Svar:

    Eskilstuna kommun följer forskning och utveckling inom dessa områden. En del kommuner jobbar med röda lampor för att skydda djur från negativ påverkan, men undersökningar visar att det röda ljuset inte känns tryggt för alla människor. Därför försöker Eskilstuna hitta lösningar genom att börja använda närvarostyrning och endast belysa där det behövs och när det behövs. På så sätt minskar vi belysningens negativa påverkan för natthimlen, djur och träd. Som bonus får vi lägre elförbrukning.

    Lampor som avger värme och lyser i träd kan orsaka att trädet går i vintervila för sent på hösten och riskerar att spricka vid minusgrader tidigt på året.

Fristadstorget

  • Svar:

    Belysningen är 10-12 år gammal och det finns inte reservdelar att få tag på. Hela anläggningen ska kunna styras från vårt styrsystem för belysning, för att kunna programmeras som vi vill. Det har inte fungerat så tidigare. Det blir ett nytt system, som är billigare och effektivare.

     

  • Svar:

    Budget för hela projektet är cirka 7 mkr. Utbytet behöver göras på grund av föråldrad teknik som inte fungerar längre. På sikt blir driftkostnaden billigare på grund av lägre strömförbrukning och billigare service och driftkostnader.

  • Svar:

    Samma som idag, men ny teknik och fungerande belysning. Mönstret ska kunna skiftas och anpassas efter årstid och större evenemang. Tanken är inte att förändra utan de ska fungera enligt ursprunglig gestaltning.

  • Svar:

    All belysning (utom några ljuslister infällda i mark) ska bytas till LED-belysning.

    Skillnaden blir att vi kommer att få en mer driftsäker och lättskött anläggning som dessutom kommer att förbruka mindre ström med modernare armaturer.

  • Svar:

    Det kan tillfälligt bli så, men vi får se till att tiden från montage till inriktning av ljuspunkterna blir så kort som möjligt.

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Telefon:

Besöksadress

Postadress

Eskilstuna kommun
Samhällsbyggnadsförvaltningen
631 86 Eskilstuna

Uppdaterad: 29 april 2024