Hot och våld mot förtroendevalda

Hot och våld mot förtroendevalda ska alltid anmälas.

Det är viktigt att stärka förtroendevaldas möjlighet att verka i sitt demokratiska uppdrag. Alla förtroendevalda ska känna sig trygga och ha ett sådant stöd och skydd att de kan fortsätta verka i sitt uppdrag.

Om du utsätts för hot eller våld i din roll som förtroendevald ska du anmäla detta till polisen.

Vid en polisanmälan är det viktigt att du anger att anmälan gäller inom ramen för ditt uppdrag som förtroendevald politiker. Beroende på ärendets karaktär kan det handläggas i en av de grupper som finns mot demokratihotande brottslighet eller av en särskilt utpekad utredare som handlägger demokratihotande brott.

  • Du kan göra en anmälan via telefon 114 14 eller vid besök på en polisstation.
  • Är brottet pågående ska du alltid ringa 112.
  • Vissa brott kan du anmäla digitalt.

Mer information

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Mer information om hot, hat och våld mot förtroendevalda finns på SKR:s webbplats.

Polisen

Polisens arbete om påverkansbrott mot demokratin omfattar bland annat förtroendevalda i kommunerna. Mer information finns på polisens webbplats.

Säkerhetspolisens handbok Personlig säkerhet

Handboken Personlig säkerhet innehåller råd och stöd till politiskt aktiva. Genom riskanalyser, aktiva val och medvetna förhållningssätt kan du som är politiskt aktiv värna om din personliga säkerhet.

I handboken ges exempel på förebyggande åtgärder och skyddsåtgärder som kan användas för att förhindra eller avstyra hotfulla situationer om de skulle uppstå. Här behandlas allt från hur du kan tänka kring sociala medier till hur du ska agera vid ett eventuellt terrorattentat. Boken är primärt skriven för politiskt aktiva, men råden fungerar lika väl för andra utsatta yrkesgrupper.

Uppdaterad: 15 januari 2024