Arvoden och ersättningar

Som förtroendevald har du ofta rätt dels till ersättning dels för förlorad arbetsinkomst, och dels för en del kostnader som kan uppstå på grund av uppdraget.

Ersättningen ska vara skälig, vilket innebär att ingen ska behöva avstå ett förtroendeuppdrag av ekonomiska skäl, men det innebär också att det ska finnas ett tak för hur hög ersättning du kan få.

Ibland har du också rätt till ett arvode för det uppdrag du har valts till och de möten du deltar på. Olika regler gäller för uppdrag inom kommunorganisationen, till exempel kommunfullmäktige, nämnder och beredningar, och för uppdrag i de kommunala bolagen.

Vid frågor om arvoden och ersättningar kan du kontakta politikerarvoden@eskilstuna.se.

Vem är förtroendevald?

Med förtroendevald avses ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige, nämnder och beredningar, samt kommunens förtroendevalda revisorer.

Ledamöter i de kommunala bolagen omfattas inte av begreppet ”förtroendevald”. Uppdrag som till exempel nämndeman i Tingsrätten eller borgerlig vigselförrättare är inte heller förtroendevalda i kommunen.

Heltidsengagerad förtroendevald

Den som har ett månadsarvode som uppgår till 70 procent av basarvodet eller mer är heltidsengagerad förtroendevald.

Deltidsengagerad förtroendevald

Den som har ett månadsarvode på minst 40 procent, men lägre än 70 procent av basarvodet är deltidsengagerad förtroendevald. Ibland används benämningen förtroendevald på betydande del av heltid.

Fritidspolitiker

Den som har ett uppdrag som förtroendevald men som saknar månadsarvode eller har ett månadsarvode som är lägre än 40 procent av basarvodet.

Av de förtroendevalda i Eskilstuna kommun är drygt 90 procent fritidspolitiker.

Förtroendevalda har rätt till den ledighet från sina anställningar som behövs för att de ska kunna fullgöra sina uppdrag. Detta framgår av 4 kapitlet 11 § kommunallagen.

Rätten till ledighet omfattar tid för möten i kommunfullmäktige, nämnder och andra kommunala organ, samt andra möten som är nödvändiga för uppdraget. Det omfattar också tid för resor till och från mötena och behövlig dygnsvila omedelbart före eller efter mötena.

Rätten till ledighet omfattar inte möten som inte direkt har med kommunala sammanträden att göra. Inte heller tid för inläsning av handlingar omfattas av bestämmelsen om rätt till ledighet.

Rätten till ledighet gäller även ledamöter och lekmannarevisorer i kommunala bolag.

Ersättning för förlorad arbetsinkomst

Den som är fritidspolitiker har rätt till skälig ersättning för de arbetsinkomster och ekonomiska förmåner som förloras på grund av uppdraget. Bakgrunden till att ersättningen ska vara skälig är att ingen ska behöva avstå från ett förtroendeuppdrag av ekonomiska skäl, men det innebär också att det finns ett tak för hur hög ersättning man kan få.

En förutsättning för att du ska få ersättning för förlorad arbetsinkomst är att du har ett löneavdrag eller en inkomstförlust på grund av uppdraget. Du får alltså inte ersättning för förlorad arbetsinkomst om du har tagit semester med lön. Du måste själv begära ersättning samt visa på ett inkomstbortfall.

Högsta gräns för ersättning för förlorad arbetsinkomst är 3 775 kr per dag respektive 472 kr per timme (2024).

Redovisning av förlorad arbetsinkomst – för dig som har en anställning

Du som har en anställning ska lämna in ett intyg från din arbetsgivare där den information som kommunens behöver ska redovisas. Kommunens blankett ska användas -förlorad arbetsinkomst . Pdf, 240 kB. Du kan också få blanketten av nämndsekreteraren eller genom att kontakta kommunens handläggare via politikerarvoden@eskilstuna.se

Intyget ska vara aktuellt, vilket innebär att du ska lämna in ett nytt intyg varje gång det sker en förändring. Även om ingen förändring sker ska ett nytt intyg lämnas in minst en gång per kalenderår. Inga utbetalningar får göras på för gamla intyg.

Utöver intyget kan kommunens handläggare begära in ytterligare information, till exempel lönespecifikationer.

Redovisning av förlorad arbetsinkomst – för dig som har eget företag

För dig som har ett eget företag baseras ersättningen för förlorad arbetsinkomst på den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI).

Du som förtroendevald ska ange ditt SGI och styrka den med ett aktuellt intyg från Försäkringskassan. Intyget ska vara aktuellt och lämnas in minst en gång per kalenderår. Inga utbetalningar får göras på för gamla intyg.

Ersättning för förlorad semesterförmån

Utöver ersättningen för förlorad arbetsinkomst får du som fritidspolitiker ersättning för förlorad semesterförmån. Detta betalas ut som ett schablonbelopp med 12 procent av den förlorade arbetsinkomsten.

Ersättning för förlorad pensionsförmån

Utöver ersättningen för förlorad arbetsinkomst får du som fritidspolitiker ersättning för förlorad pensionsförmån. Detta betalas ut som ett schablonbelopp med 4,5 procent av den förlorade arbetsinkomsten.

Du som är fritidspolitiker har rätt till ersättning för resekostnader som uppstår på grund av uppdraget, till exempel resor till och från ett nämndsammanträde. För att få ersättning krävs att du har minst fem kilometer enkel resa.

Om du åker med egen bil anger du hur många kilometer som resan till och från sammanträdet uppgår till. Om du åker med kollektivtrafik ska du kunna styrka kostnaden med ett kvitto eller liknande.

Du får bara ersättning för de merkostnader för resor som uppstår på grund av uppdraget.

Ingen ersättning betalas ut för parkeringskostnader.

Om din resa snarare ska jämställas med en tjänsteresa så gäller Riktlinjer och anvisningar för möten och resor i Eskilstuna kommunkoncern. Riktlinjerna finns i författningssamlingen.

Du som är fritidspolitiker har rätt till sammanträdesarvode för deltagande i sammanträden med mera, föranledda av uppdraget, till exempel i kommunfullmäktige, nämnder eller utskott. Läs mer om när du har rätt till ersättning och inte under rubriken ”När har fritidspolitiker rätt till arvode och annan ersättning?

Sammanträdesarvodet uppgår till 1132, 50 kr (2024) oavsett sammanträdets längd.

Ersättare som inte tjänstgör

Ersättare som deltar på nämndsammanträde men som inte tjänstgör har rätt till sammanträdesarvode och andra ersättningar.

Ersättare som närvarar på fullmäktigesammanträde, men som inte tjänstgör har ingen rätt till arvode eller annan ersättning. I kommunfullmäktige krävs det att du ska tjänstgöra, det vill säga vara beslutande, för att få ersättning.

Flera sammanträden samma dag

Om du har sammanträden med två olika organ, till exempel två olika nämnder, samma dag har du rätt till ett sammanträdesarvode per sammanträde. Om du har två eller flera sammanträden inom samma nämnd, till exempel nämnd och utskott, samma dag har du bara rätt till ett sammanträdesarvode.

Sammanträdet pågår i två dagar

Om samma sammanträde pågår i mer än en dag får du ett sammanträdesarvode per dag, till exempel kommunfullmäktiges budgetsammanträden.

Sammanträden på distans

Vid sammanträden på distans har du samma rätt till arvode och andra ersättningar som vid ett fysiskt sammanträde. Observera att särskilda regler gäller för att få genomföra distanssammanträden.

Ersättning vid inställt sammanträde

Om ett sammanträde ställs in har du inte rätt till sammanträdesarvode. Om du har tagit ledigt från jobbet för att delta på ett sammanträde som ställs in ska du i första hand återgå till arbetet. Om det inte är möjligt att återkalla begäran om ledighet har du rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Ersättning för justering av protokoll

Justering av protokoll från kommunfullmäktige genomförs vid ett särskilt sammanträde. Du som är fritidspolitiker har rätt till sammanträdesarvode, ersättning för förlorad arbetsinkomst etc. vid justering av kommunfullmäktiges protokoll. För justering av andra protokoll betalas det inte ut något sammanträdesarvode.

Partigruppsmöten

Eskilstuna kommun betalar inte ut sammanträdesarvoden eller andra ersättningar för partigruppsmöten. Med partigruppsmöten avses interna överläggningar inom en politisk gruppering, till exempel ett parti, en majoritetsgrupp eller en oppositionsgrupp.

Kurser, arbetsplatsbesök, studiebesök etc.

Om du som fritidspolitiker deltar på en kurs, ett arbetsplatsbesök, ett studiebesök eller liknande utifrån ditt uppdrag i Eskilstuna kommun har du rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst, reseersättning etc., men det betalas inte ut något sammanträdesarvode.

Observera att deltagande i kurser, konferenser etc. ska vara godkänt av nämndens ordförande för att Eskilstuna kommun ska betala ut ersättning och stå för övriga kostnader.

Ordförande och vice ordförande

Den som är ordförande eller vice ordförande i en nämnd och samtidigt är fritidspolitiker har endast rätt till sammanträdesarvode vid nämnd- och utskottssammanträden. All annan verksamhet inom nämndens ansvarsområde omfattas av månadsarvodet.

Motsvarande bestämmelser gäller för den som är månadsarvoderad som ordförande eller vice ordförande för kommunfullmäktige, kommunrevisionen, fullmäktigeberedning, nämndberedning, utskott eller samrådsorgan.

Du kan ha rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst, resekostnader med mera även om du inte har rätt till sammanträdesarvode.

Om det på grund av ditt uppdrag uppstår kostnader för tillsyn av barn, eller av en anhörig som har en funktionsnedsättning eller är svårt sjuk, kan du ha rätt till ersättning för de kostnaderna.

För barntillsyn kan du ha rätt till ersättning om barnet är under 12 år och ingår i ditt hushåll. En förutsättning är att tillsynen inte utförs av annan vårdnadshavare, person i hushållet eller inom den ordinarie barnomsorgen.

För tillsyn av en anhörig så betalas ersättning ut för tillsyn i hemmet som du annars skulle ha gjort. Även här är en förutsättning att tillsynen inte genomförs av en annan person i ditt hushåll.

Ersättningen uppgår för närvarande till 149 kr per timme och betalas ut till dig som är förtroendevald. Du ansöker om ersättningen via kommunens blanketter och i samband med sammanträdet eller förrättningen.

Anmäl ditt lönekonto till Nordea

Eskilstuna kommun gör sina utbetalningar via Nordea. För att få in pengarna på ditt konto behöver du därför anmäla ditt konto till Nordeas kontoregister. Även du som inte har ett konto hos Nordea ska anmäla ditt konto för att få in arvode m.m. på ditt lönekonto. Om du inte anmäler ditt konto hos Nordea kommer du istället att få ett plusgiroutbetalningskort som du får lösa in.

Anmäl lönekonto hos Nordea

Ange arbetsgivarnummer 645025.

När betalas arvodet ut?

Utbetalning görs den 27:e, månaden efter det att sammanträdet ägt rum. Det förutsätter att underlagen är kompletta och att handläggningen har kunnat avslutas.

Var hittar jag min lönespecifikation?

Eskilstuna kommun skickar inte ut lönespecifikationer via brev. Du som har en digital brevlåda för att ta emot myndighetspost, till exempel Min Myndighetspost eller Kivra, får din lönespecifikation till den brevlådan. Om du ska ansluta dig till digitalt löneutskick gör du det via din bank.

Du som har lönekonto i Swedbank
Gå till www.swedbank.se. Skriv elektroniskt lönebesked i sökfältet och följ anvisningarna.

Du som har lönekonto i Nordea
Gå till www.nordea.se. Välj Vardagstjänster i huvudmeny, därefter e-lönespecifikation och följ anvisningarna.

Du som har lönekonto i annan bank
Gå till www.kivra.com och följ anvisningarna för att öppna en digital brevlåda. När du registrerat dig kan du sedan logga in med mobilt BankID eller användarnamn/lösenord.

Du kan också logga in via länken nedan och välja lönespecifikation i menyn.

Logga in för att se din lönespecifikation.

De flesta förtroendevalda i kommunen omfattas av OPF-KL. Det är pensionsbestämmelser som har tagits fram av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och som har antagits av kommunfullmäktige i Eskilstuna.

Du omfattas av OPF-KL om du är förtroendevald i Eskilstuna kommun och inte ha uppnått den så kallade LAS-ålder, som är 69 år (2023). Du som har haft uppdrag på heltid eller betydande del av heltid före valet 2014 omfattas dock inte av OPF-KL, utan av äldre bestämmelser.

Pensionsavsättning enligt OPF-KL ska hållas isär från den ersättning för pension som du får om du får ersättning för förlorad arbetsinkomst. Detta är pension som man tjänar ihop utifrån de arvoden man får för på sitt politiska uppdrag.

Till skillnad från äldre bestämmelser gäller OPF-KL även fritidspolitiker. Det finns ingen nedre gräns för intjänandet. Pensionen baseras på årsarvode, sammanträdesarvoden och vissa andra utbetalningar.

Årsavgift som är lägre än 2 286 kr (2024) betalas ut som en lön en gång per år. Avgift under 226 kr (2024) betalas inte ut alls.

Mer information om OPF-KL finns på Sveriges Kommuner och Regioners hemsida.

Du kan också logga in på Mina sidor hos KPA pension för mer information om din pension.

Om du har frågor till Eskilstuna kommun om din politikerpension kan du i första hand vända dig till HR-Direkt, hrdirekt@eskilstuna.se​ eller ring 016-710 51 50 mellan klockan 9-12.

Intyg och blanketter

Eskilstuna kommuns bestämmelser om ersättning

Vid frågor om arvoden och ersättningar

Kontakta politikerarvoden@eskilstuna.se

Uppdaterad: 20 maj 2024