Ordlista

Här hittar du en politisk ordlista för vanligt förekommande politiska begrepp.

Ajournering

Uppehåll i sammanträdet.

Acklamation

Beslutsfattande utan omröstning.

Allmänna handlingar

Allmänna handlingar är dels sådana som kommer in till kommunen, dels sådana som upprättas inom kommunen. En allmän offentlig handling har vem som helst rätt att ta del av.

Anförande

Tal eller inlägg i en debatt i kommunfullmäktige.

Arbetsordning

I arbetsordningen regleras de ytterligare föreskrifter, utöver gällande lag eller annan författning, som behövs för fullmäktiges sammanträden och handläggning av ärenden.

Avslag

Säga nej till ett förslag till beslut.

Arvode

Ekonomisk ersättning för förtroendevalda som kommunfullmäktige beslutat om.

Bereda

Att förbereda, utreda och skapa beslutsunderlag i ett ärende.

Beredningstvång

Ärenden som måste beredas innan de behandlas i kommunfullmäktige omfattas av beredningstvång.

Beslutsförhet

Rätt att fatta beslut. Kommunfullmäktige och nämnderna får handlägga ett ärende bara om mer än hälften av ledamöterna är närvarande.

Bifall

Säga ja till ett förslag till beslut.

Bordläggning

Ett formellt yrkande som betyder att ett ärende ska fortsätta att behandlas på nästkommande sammanträde. Ärendet får inte tillföras något nytt, utan ska då behandlas i oförändrat skick.

Delegera

Överlåta beslutanderätt till någon annan.

Delegationsordning

Dokument som reglerar vem som har delegation att fatta beslut och vad som är delegerat.

Deltar ej i beslut

Om en ledamot vill avstå från att delta i ett beslut ska det anmälas till ordföranden innan beslutet fattas.

Diarienummer

Årtal och löpnummer för handlingar och ärenden, till exempel KSKF/2020:178, (det vill säga diariet för kommunstyrelsen/kommunfullmäktige ärende nr 178 för år 2020).

Diarium

Register över allmänna handlingar som kommit in till eller upprättats hos en myndighet, till exempel en nämnd.

Ersättare

Förtroendevald som kan tjänstgöra istället för ledamot som inte har möjlighet att tjänstgöra.

Expediering

Underrättelse om beslut. När protokollet är justerat och klart expedieras det. Det innebär att paragrafen översänds till de som beslutet berör.

Fråga

För att inhämta upplysningar om enkla sakförhållanden som kan besvaras utan särskilda utredningar, får ledamöter ställa frågor. En fråga ska avse ett ämne som hör till kommunfullmäktiges, en nämnds eller en fullmäktigeberednings handläggning. En fråga får inte avse ärenden som rör myndighetsutövning mot enskild. En fråga får ställas till ordförande i en nämnd eller fullmäktigeberedning eller ett sådant företag som avses i 10 kap. 2-6 §§ kommunallagen. En fråga ska ha ett bestämt innehåll och får vara försedd med en kort inledande förklaring. En fråga ska vara skriftlig och undertecknad av en ledamot.

Föredragande

Vid ärenden som behöver belysas ytterligare kan en tjänsteperson vara föredragande vid sammanträdet och berätta mer om ärendet.

Föredragningslista

Lista över ärenden som ska behandlas vid ett sammanträde.

Förvaltning

Under nämnderna finns det förvaltningar bestående av personal som arbetar inom nämndernas verksamhetsområde.

Interpellant

Ledamot eller tjänstgörande ersättare som ställt en interpellation.

Interpellation

En interpellation ska avse ett ämne som hör till kommunfullmäktiges, en nämnds eller en fullmäktigeberednings handläggning. Den får ställas i angelägenheter som är av större intresse för kommunen. Den ska inte avse allmänpolitiska frågor och får inte avse ärenden som rör myndighetsutövning mot enskild. En interpellation ska ha ett bestämt innehåll och vara försedd med en motivering. En interpellation ska vara skriftlig och undertecknad av en ledamot.

Interpellationssvar

Svar på en interpellation. Interpellationssvaret ska vara skriftligt.

Justerare

Ledamot som utses att justera protokoll från sammanträdet.

Jäv

Jäv innebär att en person har ett intresse i ett ärende som skulle kunna påverka hur ärendet bereds och vad det blir för beslut. En jävssituation gör att opartiskhet i ärendet kan ifrågasättas. Den som är jävig får därför inte delta i behandlingen av det
ärendet.

Kallelse

Innehåller uppgifter om tid och plats för sammanträdet och om de ärenden som ska behandlas.

Motion

En motion är ett skriftligt förslag från en eller flera ledamöter i kommunfullmäktige. Motionen får bara ta upp ett ämne och ska redovisa bakgrund och förslag till åtgärd. Motionen ska vara skriftlig och undertecknad av motionärerna.

Motionär

En ledamot eller tjänstgörande ersättare som lämnat in en motion i kommunfullmäktige.

Nämnd

Nämnderna är den politiska ledningen för ett speciellt kommunalt område och består av förtroendevalda som utses av kommunfullmäktige.

Propositionsordning

Ordningen för hur yrkanden ska ställas mot varandra. Kallas även för beslutsgång.

Protokoll

Protokoll förs på ordförandens ansvar. Protokollet dokumenterar sammanträdet och är ett beslutsprotokoll, inte ett debattprotokoll. Protokollet redovisar närvaro, beslut, en kort ärendebeskrivning av varje ärende som behandlats, eventuella yrkanden, reservationer, information om ledamöter valt att inte delta i ett beslut, jäv, propositionsordning, omröstningsresultat och särskilda yttranden.

Reglemente

Kommunfullmäktige ska anta reglementen om nämndernas verksamhet och arbetsform. I Eskilstuna kommun finns arbetsformerna i ett gemensamt reglemente för alla nämnder. Verksamhetsansvaret regleras i separata reglementen för varje nämnd.

Remiss

Remiss innebär att ett ärende överlämnas till ett beredningsorgan (till exempel en nämnd) som inte tidigare berett ärendet, för att ges tillfälle att yttra sig i ärendet, innan beslut fattats. Det beredningsorganet som ges möjlighet att yttra sig kallas remissinstans.

Reservation

Ett sätt att markera en annan åsikt i sakfrågan än det som beslutats. De ledamöter och tjänstgörande ersättare som deltar i ett beslut har rätt att reservera sig mot beslutet.

Yrkande

Endast ledamöter och tjänstgörande ersättare har rätt att lämna förslag, så kallade yrkanden. Det finns två sorters yrkanden, formella yrkanden (exempelvis bordläggning och återremiss), och materiella yrkanden (sakyrkanden).

Årsplan

Budget och en plan för verksamheten för kommande året finns i kommunens årsplan.

Återremiss

Innebär att ett ärende skickas tillbaka till den beredande myndigheten för att beredas ytterligare.

Ägardirektiv

Ett av de styrinstrument genom vilka kommunfullmäktige utövar sin ägarroll inom kommunföretagskoncernen, Eskilstuna Kommunföretag AB. I ägardirektiven ger kommunfullmäktige uppdrag till bolagskoncernen.

Uppdaterad: 4 september 2023